יום שלישי, 7 באפריל 2015

בס"ד

קוגל תפוחי אדמה

פסח, מה אוכלים בפסח? נכון, תפוחי אדמה, המון תפוחי אדמה וכל המרבה הרי זה משובח.
הדרך שאנחנו  הכי אוהבים לאכול את תפוחי האדמה שלנו היא בצורת קוגל אפוי בתנור.
הקוגל הזה הוא המאפה שאני מביאה לכל ארוע שאליו אני מוזמנת ומתבקשת להכין "משהו"
ובקהל יש אנשים שאני לא מכירה את טעמם, את הרגישויות שלהם ואת הגבלות התזונה שלהם. על אחת כמה וכמה  אם אני כן מכירה  אשמח לפנק עם הקוגל הזה.
הוא רב תכליתי אפשר להכין אותו ללא גלוטן, אפשר להכין אותו  טבעוני  כמו שחברתי תמר, מדפי תמר מכינה ותמיד הוא יוצא מעדן.לא קרה לי שהכנתי אותו והסועדים לא ביקשו ממני את המתכון.

כלי עבודה

תבנית חד פעמית של 20*30
קוצץ מזון או פומפייה דקה

חומרי עבודה

תפוחי אדמה (כל זן מתאים למתכון) בכמות שתמלא את כל התבנית



1 בצל
½ כוס שמן
½ כוס קמח תפוחי אדמה או קמח חיטה רגיל
1 שקית א. אפיה / 10 גרם א. אפיה / 2 כפיות א. אפיה
1 כף מלח
4 ביצים שלמות
½ כפית דבש/סילאן אופציה שמשדרגת

אפשר להחליף חלק מתפוחי האדמה בבטטה או בגזר עד רבע מהכמות .


מהלך העבודה

מקלפים ושוטפים את תפוחי האדמה, 




מגררים במעבד מזון או בפומפייה במגררת הדקה.




מוסיפים את שאר החומרים ומערבבים היטב.



מרפדים את התבנית בנייר אפיה ושופכים לתוכה את תכולת הקערה עם תפוחי האדמה כולל כל הנוזלים.



אופים בתנור שחומם מראש ל- 180 מעלות לפחות שעה. הקרום צריך להיות שחום ופריך וריח עדנים בכל הבית...


ה

יום שלישי, 24 במרץ 2015

מיונז ברגע


במשך שנים ניסיתי להכין מיונז, במיוחד בערב פסח, כשקשה ויקר מאוד למצוא מיונז איכותי, וללא הצלחה. ניסיתי להכין  בטפטוף איטי, בטפטוף מהיר, עם ביצה שלמה או רק עם חלמון, בטריפה ידנית  או במעבד מזון. נהרות שמן נשפכו ומיונז ביתי לא היה.
לפני כמה שנים, בעודנו מדברות על הספקי ערב פסח, סיפרה לי חברה בקלילות שכבר כמה צנצנות מיונז שלה במקרר....  
איך הספקת כל כך הרבה, הרי להכין צנצנת מיונז גוזל זמן?
היא חייכה ואמרה, את צנצנת המיונז של אמא שלי  אורך 30 שניות להכין, בדוק ומנוסה.
ואני מוסיפה: 30 שניות הכנה ו-100% הצלחה.


הדברים החשובים במיונז הזה הם כלי העבודה.
חייבים בלנדר מוט, גם הפשוט ביותר שנמכר ברשתות השיווק עושה עבודה טובה מאוד.
צנצנת או כוס שקוטרה גדול במעט מאוד מקוטר להב הבלנדר מוט.
אני מעדיפה להכין את המיונז ישר בצנצנת שבה אאכסן אותו: כך חוסכים שטיפת כלי נוסף.

מיונז בסיסי

1 ביצה
1 כפית חרדל שאוהבים (חרדל הוא קטנייה, בפסח אפשר לוותר עליו)
1 שן שום קלופה
1 כף חומץ
½ כפית סוכר (אופציה)
¼ כפית מלח
240 מ"ל /1כוס שמן  אגוזים או כל שמן אחר

בתחתית הכלי מניחים בזהירות ביצה שלמה וטרייה, ומעליה את שן השום הקלופה, החומץ, הסוכר והמלח.

מניחים, בלי להפעיל, את להבי בלנדר המוט מעל החלמון והשום ובסוף את כל כמות השמן מעל


ורק אז מתחילים להפעיל את הבלנדר, תוך כדי הרמה איטית של המוט, מורידים ומעלים שוב.






 זהו, יש לנו צנצנת של מיונז, הטעים ביותר שאכלתם.




המיונז נשמר שבוע במקום הקר ביותר במקרר. כדאי להקפיד להכניס רק סכו"ם חד-פעמי לצנצנת, בעיקר בגלל הניקיון שחשוב מאוד במיונז וגם בגלל שכך הוא נשמר פרווה.

רוטבי מיונז יש בשפע בכל השנה  אבל מכיון שבהרבה בתים בפסח המיונז הופך לממרח בסיסי למצה אפשר וכדאי להכין ממרחי מיונז בטעמים מגוונים:

מיונז איולי:

1 ביצה
3 שן שום קלופה
2 כפות מיץ לימון
½ כפית סוכר (אופציה)
¼ כפית מלח
1/4פלפל שחור
200 מ"ל שמן  אגוזים או כל שמן אחר
50 מ"ל שמן זית

מיונז עם רוטב צ'ילי

1 ביצה
1 שן שום קלופה
50 מ"ל רוטב צ'ילי (יש מתכון שלי בחוברת מספר Xׂׂ)
¼ כפית מלח
250 מ"ל/1 כוס שמן  אגוזים או כל שמן אחר

מיונז בטעם מעושן

1 ביצה
1 שן שום קלופה
1 כף חומץ
½ כפית סוכר (אופציה)
¼ כפית מלח
240 מ"ל /1 כוס שמן  אגוזים או כל שמן אחר
1/4 כוס בשר חציל קלוי ומקולף או לאוהבי החריפות ,פלפל חריף קלוי ומקולף

מיונז עם שמיר

הכינו מראש 2 כפות של עלי השמיר בלבד, ללא הגבעולים, צרפו אותם למיונז אחרי
שהוא מוכן. הרימו את הבלנדר שפכו את העלים ועשו סיבוב אחד קצר נוסף עם הבלנדר.

מיונז עם חזרת
מכינים חזרת לסלק? או לצלחת הסדר? הפרישו כף גדושה והוסיפו למיונז בשיטה של הוספת העלים

פורסם לראשונה בעיתון טעימות בגליון פסח תשע"ה


יום שני, 2 במרץ 2015

ממרחים בכלי אחד




פורים 
תחפושות
משלוחי מנות



סעודה
קריאת מגילה

ואת כל זה צריך להספיק ביום אחד....

אצלנו תמיד מזכירים את  יהודית,  השכנה הצרפתייה שלנו שלימדה אותנו לראשונה שמשלוח מנות לא חייב להכיל רק  עוגות. יהודית שלחה לנו ... ארוחת בוקר מפנקת.
לחמניות טריות שיצאו כמה דקות לפני כן מהתנור
סלט ירקות חתוך דק
ומיכל קטן עם טחינה טעימה

כשיהודית הייתה שולחת את אחת הבנות שלה עם משלוח המנות  היינו תמיד באמצע קריאת המגילה הביתית שלנו. העיניים היו במגילה,  האוזניים שמעו את הקריאה אבל האף ובלוטות הטעם כבר התחילו לעבוד... זה היה משלוח המנות הטוב ביותר שקיבלנו. מאז, ארוחת בוקר היא המנה המועדפת עלי למשלוח לכל העובדים/ות קשה בחג הזה...
השנה פורים ושבת הם בבחינת "סמוך ונראה"   וכדאי להקל על המלאכה ולהתכונן לשניהם ביחד.
הממרחים האלה, שמוכנים בקלות רבה, יישלחו אצלי כחלק ממשלוחי המנות וגם יעלו על שולחן השבת כחלק מסלטי השבת.  הממרחים נהדרים על לחמניות לארוחת בוקר או על חלה חמימה בליל שבת כחלק מהסלטים של ליל שבת.
הפסטו לצבעיו נשמר שבועיים ולפעמים שלושה במקרר ומלבד מריחה על לחמים אני משתמשת בהם לעוד כמה שימושים שעוד אספר לכם עליהם בהמשך.

את כל הממרחים מכינים במיכל מעבד המזון, ללא צורך בשטיפה בין ממרח לממרח. נהפוך הוא, כל ממרח ייתן טוויסט של טעם נוסף לממרח הבא אחריו.

כלי עבודה

מעבד מזון

ממרח פסטו  ירוק

4-3 חבילות עלי בזיליקום
100 גרם קשיו קלוי או כל אגוז אחר שאוהבים
6-3 שיני שום, לפי הטעם והגודל
½ כוס שמן זית
½ כפית מלח




להפריד את עלי הבזיליקום מהגבעולים, לזרוק את הגבעולים. להשרות את העלים ל-2 דקות
במים קרים עם ¼ כוס חומץ. לסנן היטב מהמים ולפרוס על מגבת מטבח נקיה במקום מאוורר
ליבוש חלקי של העלים.



להכניס את כל החומרים מלבד שמן הזית למעבד המזון עם סכין הטחינה ולעבד עד לקבלת מרקם חלק.



להוסיף את שמן הזית תוך כדי זילוף איטי



מעבירים את רוב ממרח הפסטו לצנצנת נקיה, מכסים בשמן זית נוסף וסוגרים.  בקערת המערבל משאירים לפחות כף אחת של פסטו.

ממרח פסטו עגבניות

200 גרם עגבניות מיובשות
1 גמבה או פלפל
½ פלפל חריף (אופציה)
100 גרם קשיו קלוי או כל אגוז אחר שאוהבים
6-3 שיני שום
½כוס שמן זית
½ כפית מלח



להכניס את העגבניות לקערה ולשפוך עליהן מים רותחים כדי כיסוי. בינתיים, לנקות את הפלפלים.
ולחתוך לריבועים גדולים. לסנן את העגבניות מהמים ולסחוט קלות ביד.
להכניס את כל החומרים מלבד שמן הזית למעבד מזון עם סכין הטחינה ולעבד עד לקבלת מרקם חלק.





להוסיף את שמן הזית תוך כדי זילוף איטי



מעבירים את רוב ממרח פסטו העגבניות לצנצנת נקיה, מכסים בשמן זית נוסף וסוגרים היטב עם מכסה. בקערת המעבד נשאיר לפחות כף גדושה של ממרח עגבניות.

ממרח פסטו זיתים

1 קופסה של זיתים מגולענים, לא משנה הצבע
¼ לימון עם הקליפה ונקי מגרעינים או 1 כף גדושה לימון כבוש
2 כפות חרדל דיז'ון
100 גרם קשיו קלוי או כל אגוז אחר שאוהבים
6-3 שיני שום
½ כוס שמן זית
½ כפית מלח



 לסנן את הזיתים מנוזלי הכבישה ולשפוך עליהם מים רותחים.  להמתין 10 דקות ולשפוך את המים. לחזור על השטיפה 3 פעמים. את החלק הזה כדאי לעשות תוך כדי הכנת הפסטו האדום והירוק. השטיפה מפחיתה את מידת החמיצות של הזיתים.



מכניסים את כל החומרים למעבד מזון  מלבד שמן הזית עם סכין הטחינה ומפעילים עד לקבלת מרקם חלק.



להוסיף את שמן הזית תוך כדי זילוף איטי.


מעבירים את רוב ממרח הזיתים לצנצנת נקיה, מכסים בשמן זית נוסף וסוגרים היטב עם מכסה.

נשאיר בקערת המעבד בערך 1 כף של ממרח זיתים.

ננקה את דופן הקערה עם מרית ונכניס את כל הטעמים שנשארו על דופן קערת מעבד המזון לתחתית הקערה. ועכשיו לשלב האחרון

טחינה נהדרת:

1 כוס טחינה גולמית, מלאה או לבנה.
¼-½ כוס מיץ לימון לפי הטעם ונשלים לכוס שלמה עם מים קרים.
6-3 שיני שום
½ כפית מלח

להכניס את כל החומרים לקערת המעבד ולהפעיל עם סכין הטחינה.

זהו. סיימנו.

הערה

האגוזים נוטים לספוג שמן ונוזלים ובמיוחד אגוז הקשיו. אם נראה לכם שהפסטו התייבש תנו לו לשתות שמן זית לרוויה וערבבו. הפסטו חוזר להיות כמו חדש.



איך נכין מכל זה  משלוח מנות?

הנה ככה:







נתחיל עם פיתות השריף וממרחים למנה ראשונה,  ולמנה אחרונה קצת ביסקוטי ניו יורק עם כוס תה...או קפה.








יום חמישי, 19 בפברואר 2015


חמין אורז לשלג

שבת יש, שלג יש, אז במשוואה הזאת חייב לבוא חמין, יש!!

נכון, הבטחתי משהו למשלוחי מנות והבטחות צריך לקיים ואני אקיים,  אבל באה אזהרת השלג לשבת הקרובה וטרפה את כל הקלפים.  אנחנו "עמך ישראל" רק אזהרת השלג הראשונה מרחפת לה באוויר וכבר קבוצת ה-WhatsApp המשפחתית עובדת... אז מה מכינים?  זו השאלה שרצה.  כמו בכל חג אצלנו  מקדשים את המסורת הקולינרית המשפחתית של אותו חג עם תוספות עדכניות.  אלא שהפעם, מכיוון שהיה לנו  כבר פעמיים שלג השנה, הספקנו להכין את המלאי המסורתי - משפחתי של מאכלי חג השלג: מרק אפונה יבשה,  פרעצלך עם גרגרי מלח,  ופופקורן,  כן, אל תצחקו, אצלנו לפופקורן יש קשר הדוק לשלג. 

השלג נופל לקראת השבת ובשילוב הזה של  שבת ושלג, החמין מתחנן להצטרף.

השאלה היא איזה חמין?

שאלה חשובה...
כשהילדים היו סמוכים לשולחן השבת בבתינו,  הוטל חרם על כמעט כל סוגי החמין או הצ'ולנט בשפת אשכנז,  מלבד "החמין של פסח".  מכיוון ששבתות החורף בירושלים וגלילותיה מבקשות יותר מאשר חמין אחד בשנה וכמה פעמים אפשר לחזור על אותו החמין, סעד ועזרה מבקשים  ולר' גוגל פונים ומחפשים חמין שהוא לא חמין.... חיפשתי, נברתי עד שהעליתי מתכון לחמין עיראקי שאין בו ולו גרגר שעועית אחד.
לצערי, לא נולדתי לתפוצה הנכונה ולא היה לי ממי לקבל משנה סדורה בתחום כך שאם הסבתות לא עזרו לי, פניתי לעזרה לדור הבא, הילדים  היו הטועמים והפוסקים בכל סיבוב של ניסיון חמין עד שהגעתי למרקם ולטעם שנכונים ואהובים ביותר אצלנו.   עם השנים החמין קיבל נגיעות אשכנזיות וכל מיני תוספות שהתאימו לאורחים שהצטרפו לסעודה באותה שבת.

שנתחיל? שבת כבר קרובה והשלג מורגש בהרים...
אני אוהבת להכין חמין בסיר בישול איטי, הסיר לא יקר והחמין יוצא בו נפלא.

כלים: סיר בישול איטי או סיר רחב וגבוה מרופד בנייר אפיה, כן גם סיר רגיל מרפדים בנייר אפיה.

חומרי עבודה:

1 עוף שלם ונקי מנוצות במשקל 1.500 עד 2 ק"ג
6 תפוחי אדמה  קלופים ופרוסים דק
2 בצלים קצוצים דק
¼ כוס שמן
1 קופסה של 400 גר' עגבניות איטלקיות מרוסקות
4 כוסות חד פעמיות אורז בסמטי
3 כוסות חד פעמיות מים
1 כף מלח
פלפל שחור גרוס בנדיבות



לקוגל:

1 כוס סולת
1 כוס קמח
1 תפוחי אדמה מגורר או כוס אבקת פירה (אופציה)
1/3 כוס שמן
פלפל שחור ומלח
 3¼ כוסות מים רותחים
½ כוס צימוקים לבנים(אופציה)
הכמות הזאת מספיקה לשני סבבי חמין. החצי השני יחכה בסבלנות במקפיא.


לעבודה:




                                                   
מרפדים סיר בנייר אפיה
מתחילים בהשריית האורז: שוטפים את האורז, מניחים בקערה, מוסיפים ½ כפית מלח ושופכים מים רותחים עד לגובה של 5 ס"מ מעל פני האורז. משרים את האורז לפחות 30 דקות במים הרותחים עד שגרגרי אורז הופכים ללבן אטום


בינתיים מקלפים ופורסים את תפוחי האדמה, מרפדים בהן את תחתית הסיר ומפזרים עליהם ½ כפית מלח..









 מסננים את האורז היטב מהמים ומחזירים לקערה. מערבבים את האורז, העגבניות, הבצל הקצוץ, השמן, המלח והפלפל.



ממלאים את העוף השטוף והנקי בחלק מהאורז המתובל  או בתערובת הקוגל שהכנו ומניחים בזהירות על תפוחי האדמה.


מסביב לעוף מניחים את שארית האורז. שופכים בצד הסיר  את המים.


מפעילים את הסיר על מצב  AUTO.    אחרי כמה דקות אוטמים עם נילון נצמד, מכסים וממשיכים על מצב AUTO. מבשלים לפחות 14 שעות ועד סעודת שבת בצהריים.

הכנת הקוגל:



מערבבים את הסולת, הקמח, אבקת הפירה המלח והפלפל בקערה. מוסיפים את השמן ומערבבים בידיים, 



עד שכל הקמחים  מכוסים בשמן.


שופכים את המים הרותחים ומערבבים מהר עם כף עץ על לקבלת בצק הומוגני. אם בחרתם להיות הרפתקנים הוסיפו עכשיו את הצימוקים והטמיעו בעיסה.

גיוונים
אפשר לוותר על הקוגל ולמלא את העוף בחלק מהאורז שהכנו
אפשר לוותר בכלל על מילוי
אפשר להחליף את הצימוקים בקוביות קטנות של דלעת, הן ידעו מה לעשות שם.
אפשר להוסיף ½ חבילת פסטה מסולסלת או אחרת שאהובה עליכם מסביב לעוף לפני הוספת האורז אבל אז צריך להוסיף ½ כוס מים. גם הפסטה תדע את תפקידה בעל פה.
אפשר להוסיף כמה ביצים שטופות (כן מותר לשטוף ביצים לפני שממשיכים לבשל אותן) ולדחוף אות בשכבת האורז העליונה
אפשר להחליף את העוף השלם בכרעיים. 
במקום העגבניות המרוסקות אפשר לשים קופסה קטנה של רסק עגבניות + 250 מ"ל מים




פינת הטבעונות 

ניקח דלורית יפה וגדולה, נקרצף אותה ונחצה לרוחב.  ננקה את התוך מהגרעינים וניצור שני בתי קיבול. נעמיד אותם במרכז הסיר כשהם ממולאים בקוגל. את האורז נפזר מסביב ואם נשאר אז גם מעל הדלורית.
 את הקוגל שנשאר אפשר גם לגלגל לצורת נקניק ולעטוף בנייר אפיה ולסגור כמו סוכריה. נניח על  יד תפוחי אדמה ונכסה בשארית האורז.


אהה, אתם שואלים מה זה "חמין של פסח"?  בעיתו ובזמנו.....
.







 





אם אתם תוהים מתי התמונות האלו צולמו, הסירו דאגה, התמונות האלו צולמו בסתם יום של חול, משפחתי כבר רגילה להקריב את ההנאות הקולינריות שלה למען הכלל.